- Totalt 0 kr
Bränslepumpar
Bränslepumpen är hjärtat i bränslesystemet. I de fall där man bygger för mycket effekt så krävs flera pumpar. En förpump som pumpar bränslet från en tank eller fuelcell till en surgetank och en eller flera huvudpumpar som sedan förser motorn med bränsle.
Vilken eller vilka pumpar man ska välja beror på effekten man är ute efter. Självklart ska man inte ta för klena pumpar då det kommer begränsa möjligheterna till effekt.
Nackdelen med att ha för starka pumpar är att mycket bränsle kommer gå tillbaka i retur till tanken. Returbränslet hinner värmas upp när den passerar fuelrailen vilket har en negativ inverkan på bränslets effektivtet. Så för starka pumpar är inte heller bra. Lagom är bäst!
Använd gärna vår Bränslepumpskalkylator. Klicka här
SurgeTank (Bränsle Catch Tank)
En Surgetank är en reservoar man antingen sänker ned pumpar i eller kör med externa pumpar. Anledningen till att man bör använda sig av en Surgetank är att bränslepumparna alltid ska ha tillgång till bränsle. I en vanlig tank eller Fuel Cell är risken att bränslet rinner undan väldigt stor när man accelererar, bromsar hårt eller tar en kurva snabbt på en bana etc. Det gör att pumparna suger i sig luft och det i sin tur hamnar tillslut i motorn som då går magert. Det kan få katastrofala följder så som spikningar och ras.
Med en Surgetank så är denna risk minimerad då denna tank alltid är helt full och pumpen/pumparna som förser motorn med bränsle kan inte suga luft. En billig försäkring på en rejält trimmad motor som kommer gå hårt på banorna.
Det finns många bra Surgetankkit ute på marknaden. Dessa underlättar bygget av ditt bränslesystem rejält. Här nedan följer ett urval av dem.
Bränslefilter
När man kollar efter bränslefilter så upptäcker man snart att det finns i huvudsak 2st olika varianter, 10Micron och 100Micron. Skillnaden på dessa är tätheten på filtret.
Ett 10Micron-filter är det som är tätast och rekommenderas därför att monteras EFTER bränslepumpen. Det beror på att det är så tätt att om bränslepumpen ska försöka suga bränsle genom det så riskerar man att bränslet kaviterar. Det är ytterst skadligt för pumpen och självklart även för motorn som då inte får bränsle i ordning.
Vi rekommenderar att man har ett filter för och ett filter efter före att få bort så mycket smuts ur bränslet som möjligt. Det ger spridarna en bättre miljö och på så sätt en längre livslängd.
Kör du med etanol rekommenderar vi även att du byter filterämnet minst en gång per säsong. Det beror på att etanol är mycket aggresivare mot matrialen än bensin.
- 10Micron = Efter Bränslepumpen
- 100Micron = Före Bränslepumpen
Fuelrail
Fuelrails handlar man motorspecifikt. Det är bränslerör anpassade för respektive bil och det finns anpassat till de flesta motorer.
Spridare
Spridare finns i mängder av olika alternativ. Längd, matningstyp, ohmtyp och storlek är några av dessa man behöver kolla upp innan man bestämmer sig.
- Längderna beror på hur långt det är mellan insuget och fuelrailen. Det går dock att laborera med, man får bygga egna fästen
- Matningstyp finns det två stycken olika sorter på. Toppmatat och sidomatad. Använder man sig av en eftermarknadsfuelrail så är 90% toppmatade. Några få standardbilar använder sig av sidomatade. Nissans SR20DET är en av dom.
- Ohmtyp. Även här är det två stycken olika typer. Det ena är lågohm och det andra är högohm. Lågohm är spridare som ligger runt 3 +/-2 ohm och högohm är spridare som ligger runt 14 +/-4 ohm.
- Vilken storlek man ska ha beror på vad man siktar mot för effekt, sug/turbomotor och bränsletyp m.m. Detta kan man räkna ut i denna kalkylator. Klicka här
Bränsletrycksregulator
Med en eftermarknadsBTR har du möjlighet att justera bränsletrycket till det du önskar. Dessa är dessutom snabbare än de flesta originala regulatorer som sitter på från början. Det gör att du får ett jämnare bränsletryck vid alla de olika situationer motorn utsätts för!
Det finns olika typer av regulatorer:
- Linjär: Den höjer bränsletrycket linjärt mot insugstrycket. Dvs. har du 3bar i grundtryck så kommer det vara 4bar vid 1bar laddtryck. Denna variant är absolut vanligast då man numer styr bränslet vi ECUn lättare.
- Progressiv: Den höjer bränsletrycket progressivt mot insugstrycket. Denna ökar bränsletrycket med mer än 1:1. Det gör att vid laddtryck går motorn fetare för att skydda den. Denna användes mer förr när man "bonnatrimmade" motorer utan att ändra i mappen.
De flesta märken och modeller har en 1/8NPT utgång för montering av en bränsletrycksmätare. Det är något som rekommenderas så man ser det faktiska trycket i systemet, det är ett måste för att kunna ställa in det korrekt.
Exempel på bränslesystem:
Denna mall kan man använda för att se vilka delar man behöver!
Har du några frågor angående Bränslesystem eller någon specifik del i dem så tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig!